Gastro

 

Razmazite nepce

Krenite na nezaboravno gastronomsko putovanje tijekom kojega ćete upijati mirise zdravih plodova zemlje i mora te kušati jela za koja su naše bake ispisale brojne recepte (s pokojom tajnom koju svaki od njih krije). Svježa riba, pogačice od ljekovitog samoniklog bilja, bribirski prisnac, batuda (krepka gusta juha), domaće smokve, tradicionalne frite i slasna torta Frankopan… svaki će od ovih specijaliteta ostaviti tako neizbrisiv trag na vašem nepcu da ćete ga poželjeti okusiti ponovno. Naravno, uz njih odlično prijaju slatke i nježne arome domaćih vina, posebice onih od autohtone žlahtine uzgojene u Vinodolu.

Crikvenica

Hrana i vino neizostavni su dio cjelokupnog doživljaja, a ovdje će vam se ponuditi najbolje od sjevernomediteranske kuhinje – riblji, mesni i vegetarijanski specijaliteti, domaće slastice i brza jela s nogu, pripremljeni na tradicionalan način (uz malo suvremenog pristupa). Našim bakama u čast nastala je knjiga recepata „Kuharica našeh non“ koja će vam približiti arome starih, zdravih jela. Tijekom Mjeseca plave ribe, ali i ostalih manifestacija, svakako kušajte jelo od srdela zvano rupice, koje su žene pripremale muževima kad bi odlazili na rad u polje ili na more, a čija je veličina (tako kažu) odgovarala veličini ženske šake. Ne propustite Ribarski tjedan, Experience Crikvenica u rujnu i listopadu, listopadsku Panoramu Vinodola ni Festival jagoda, no možete se opustiti i u brojnim, kvalitetnim restoranima koji su otvoreni tijekom cijele godine.

Novi Vinodolski

Okusi i mirisi autohtonih jela ujedinjuju vrhunske chefove restorana i konoba s ljubaznim domaćinima i cijenjenim gostima, ali i s autohtonim vinskim kapljicama koje će upotpuniti vaš odmor. Posjetite Vinariju/kušaonu Pavlomir i ne propustite manifestacije Ružica Vinodola i Novljanski gušti gdje ćete sigurno uživati u izvrsnim lokalnim specijalitetima i vinima.

Kulinarska tradicija zadivit će vas maštovitošću korištenja sezonskoga samoniklog bilja (šparoga, maslačka, komorača, divlje rige i jagoda, kupina i smokvi) i prirodnog eliksira – meda.

Vinodol

Jela kakva su domaći stanovnici pripremali još u dalekoj prošlosti od povrća koje su sami uzgojili, samoniklog bilja, ribe i mesa zasigurno će zaintrigirati vaša nepca. Nemojte se začuditi ako vas tijekom šetnje slikovitim ulicama omame mirisi autohtonih jela od graha, krumpira, kiselog zelja, repe i crnog zelja, palente i kaše. Vinodol je poznat i po nasadima vinove loze od kojih je najpoznatija žlahtina, autohtona sorta koja se savršeno sljubljuje s tradicionalnim jelima. Šparoge, maslačak, komorač, divlji radič, šumsko voće, trešnje, smokve, grožđe… svo to bogatstvo vinodolske prirode lako nalazi put do vašeg stola.

Najpoznatije jelo Vinodola je bribirski prisnac koji se tradicionalno priprema tijekom uskrsnih blagdana od brašna, jaja, sira, šunke i mladog luka.

U planinarskom domu Vagabundina koliba očarat će vas jedinstvena jela od samoniklog bilja kao što su pljeskavice (polpete) od koprive, štrudla s ječmom, zobi i jabukama te drugi vegetarijanski i mesni specijaliteti. Hotel Balatura nudi vegansku kuhinju, dok je Boutique hostel Mali Pariz pravi nutricionistički raj.