Novi Vinodolski

Novi Vinodolski

Svakako posjetite Novi Vinodolski, dom Vinodolskoga zakona, jednoga od najvažnijih srednjovjekovnih europskih pravnih dokumenata, kao i njegove priobalne susjede Povile, Klenovicu, Smokvicu i Sibinj te zaštitnike u zaleđu: Breze, Krmpote, Donji i Gornji Zagon i Ledenice. Upravo su se u Novom odlučile nastaniti bogate vlastelinske obitelji koje su uvelike obilježile povijest i tradiciju cijelog kraja. Izgubite se u krivudavim primorskim uličicama i kamenoj arhitekturi prepunoj bogate sakralne baštine koju su nam ostavili Frankopani te kulturne baštine koju su obilježili Mažuranići, stara novljanska obitelj koja je iznjedrila hrvatskog bana pučanina, Ivana Mažuranića.

Povijest je ispisala najvažnije priče ovog kraja kojih se nikad nećete zasititi. Tradicionalna gastronomija, namirnice i recepti prezentirani su na moderan način, čuvajući i inspiracije naših baka. Kvalitetna hrana i vino nezaobilazni su na brojnim manifestacijama koje se u Novom Vinodolskom održavaju tijekom cijele godine, upotpunjujući doživljaj vašeg odmora na plaži, u ili na moru, na šetnjama ili sportskim aktivnostima, uz smijeh i zabavu.

Ovaj je kraj izbor mnogih nautičara ne samo zbog njegovih posebnosti, već i zahvaljujući moderno opremljenim marinama koje osiguravaju najvišu razinu usluge i nude suvremene vezove, luksuzne apartmane, odlične restorane i dodatne sadržaje. U Novom se Vinodolskom nalaze hoteli s raznolikom ponudom, među kojima se ističu Family hotel Lišanj i Wyndham Grand Novi Resort.

Osim plaža i kulturne baštine pronaći ćete i sadržaje za rekreativce i profesionalne sportaše. Jutarnje trčanje uz more, večernja šetnja ili intenzivna sportska aktivnost upotpunit će vašu mapu doživljaja.

Ne propustite manifestacije kao što su Ružica Vinodola i Okolotorno, posjet kušaoni/vinariji Pavlomir, romantični otočić Sv. Marin s gotičkom crkvicom koji je popularan za vjenčanja, brojne vidikovce i Nebeske labirinte povezane s astronomskim i kozmičkim obrascima. Novljansko kolo i narodna nošnja razveselit će i one koji možda ne mare previše za tradicijska uprizorenja. Uživajte i u Novljanskom mesopustu koji je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.