Događanja

 

Svaki dan – novi doživljaj

Želimo da s odmora ponesete brojne uspomene – zbog toga smo osmislili više od 400 događanja tijekom godine. Svako doba godine ima svoje čari. Zimi će vas najbolje ugrijati i razveseliti adventski program i karneval (maškare) koji ponavljamo i ljeti i koji će vam pokazati sva lica naše privlačne rivijere i dobro očuvane tradicijske elemente (Novljansko kolo, mlaća slame u Selcu). Proljeće donosi mirise i okuse na gastronomskim i sjajnu atmosferu na sportsko-rekreativnim događanjima. Ljetni dani obiluju aktivnostima, zabavom i glazbom te pružaju priliku da postanete sudionik brojnih priča. Možete, primjerice, navijati za najdražu beračicu grožđa na tradicionalnoj Ružici Vinodola ili zaplivati na najstarijemu plivačkom maratonu na Jadranu, koji spaja Crikvenicu i Šilo još od 1910. godine. Jesenje su boje još ljepše uz proslavu Martinja, a prosinac će obojiti Adria Advent Maraton, međunarodni maraton i polumaraton koji se trči uz samo more.

Vlastite sportske granice pomaknite i na našem trećem, biciklističkom maratonu. Ulični zabavljači će vas zadiviti i nasmijati, a brojne glazbene poslastice i tople ljetne noći opustit će vas i rasplesati. Tu su i brojne druge manifestacije u kojima i vi, naši gosti, postajete sudionici.

Crikvenica

Crikvenica je poznata po brojnim kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama koje uspješno upotpunjuje i gastro ponuda. Ovdje je lako postati sudionikom sportskih i ostalih zabavnih događanja. Maratonci mogu sudjelovati u najpoznatijem i najstarijem plivačkom maratonu Šilo – Crikvenica koji se održava 15. kolovoza, biciklističkom maratonu XCM Crikvenica koji se održava u svibnju ili trkačkom dvostrukom kružnom Adria Advent Maratonu, jedinom u Europi koji se održava uz samo more.

Crikvenica ima Mjesec plave ribe s jedinstvenim kulinarskim specijalitetima. Događanje je to kojem se vesele svi ljubitelji mediteranskih okusa. Ribarski tjedan jedna je od najdugovječnijih manifestacija koja se održava u čast vrijednih crikveničkih ribara. (Sr)etno Selce predstavlja tradiciju i kulturnu baštinu. Ne propustite ni Festival zdravlja i outdoora, Dane turizma, Advent, CrikvArt – festival uličnih zabavljača, Festival „Na palade“, Festival jagoda, Melodije s okusom mora, Maškare, festivale glazbe, plesa i tradicije te primorskih pjesama kao i brojne gastro prezentacije.

Novi Vinodolski

Novi Vinodolski poznat je po jedinstvenom spletu događanja prilagođenih željama i zahtjevima svakog gosta, začinjenih posebnom kombinacijom tradicije i modernih elemenata u kojima uživaju i domaćini i gosti. Mesopust je najcjenjeniji pučki običaj Novog Vinodolskog u kojem su maškarane zabave nezaobilazan dio programa. Osim što valja uživati u iznimno bogatoj tradiciji maškara tijekom zime, tu su i Ljetni karneval i Ružica Vinodola, dok vas Okolotorno vodi u šetnju uličicama Starog grada tijekom koje možete proučiti stare zanate, kušati autohtone proizvode i uživati u glazbenoj i miomirisnoj atmosferi jadranske obale.

Ne propustite ni plivački maraton „Memorijal Veljko Rogošić na relaciji Vrbnnik – Novi Vinodolski koji se odvija u kolovozu, Feštu od kilometra, Novljanske gušte, Zdravicu Novoj, Primorski trokut, Martinje, svibanjski Fit4Novi, smotru klapa te brojne koncerte i regate.

Vinodol

Ružica Vinodola najpoznatija je manifestacija ovog kraja kojom se nastoji očuvati tradicija koja seže daleko u prošlost. Uz bogat kulturno-zabavni program, pjesmu i veselje izabire se najmarljivija beračica grožđa. Vinodolske ljetne večeri promiču kulturu i umjetnost te ističu prepoznatljivost starih frankopanskih gradina. Vinodol je ponosan i na zanimljive interpretacijske šetnje u toplijim mjesecima kao i na Advent krajem godine, a posebno na brojne i bogate mesopusne običaje koji su karakteristični za cijelu Crikveničko-vinodolsku rivijeru.