Puls kopna

otkrij, uživaj, ponovi

Kopnene aktivnosti na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri

Svakom odmoru možete dodati neki poseban doživljaj po kojem ćete pamtiti pojedino putovanje. Istražujte i uživajte u prednostima destinacije, makar to naoko bile sitnice poput šetnje ili bicikliranje nepoznatim puteljcima i uživanje u pogledu iz novog kuta. No, zašto se ne okušati i na posebno zahtjevnim stazama: na Stazi kamenih stupi moći ćete pomaknuti vlastite granice i uspeti se do visina koje oduzimaju dah.

avantura na dva kotača

Biciklizam

Izniman geografski položaj, blaga i ugodna klima koja omogućava bavljenje sportom gotovo cijelu godinu te atraktivne biciklističke staze, Crikveničko-vinodolsku rivijeru čine idealnom destinacijom ljubiteljima biciklizma, bez obzira na to bavite li se njime profesionalno ili rekreativno. Bez obzira vozite li se uz predivne plaže, pitoreskna srednjovjekovna naselja, veličanstvene frankopanske kaštele ili ponad strmih litica Vinodola, užitak je zajamčen. Raznolika konfiguacija terena, raznovrsnost podloge i jedinstvene panorame na Kvarnerski zaljev, omogućavaju biciklistima uživanje u svakom kilometru duljine i metru visine. Cestovni, trekking ili brdski bicikl? Sasvim je svejedno! Deset atraktivnih, međusobno povezanih biciklističkih ruta pružit će vam nezaboravnu avanturu na dva kotača.

od mora do vrhova

Planinarenje i pješačenje

Šetnja obalom, borovom šumom tik uz more ili zelenim zaleđem po mirisnim i oku ugodnim planinarskim stazama i šetnicama dodatan je razlog za posjet Crikveničko-vinodolskoj rivijeri.Mreža staza i šetnica potaknut će vas na istraživanje destinacije jer svaka krije svoju tajnu i poseban doživljaj. Ispunite dan boravkom u prirodi i nagradite se prekrasnim vidicima na obalu i otoke te zelena prostranstva Gorskog kotara. U planinarsko-pješačku avanturu ponesite kartu planinarskih staza i šetnica, dok za lakše snalaženje uz svoj pametni telefon ili navigacijski uređaj preuzmite GPS trag na crikvenica-vinodol.com. Ako zbog sigurnosti želite biti u pratnji lokalnih planinarskih vodiča obratite se Planinarskom društvu ‘Strilež’ – www.pd-strilez.hr

Na pojedinim dionicama planinarskih staza naići ćete i na oznake Riječke planinarske obilaznice (RT), Kapelskog planinarskog puta (KPP) i Goranskog planinarskog puta (GPP). U Hrvatskoj su obilježene dvije ultra duge pješačke staze (long distance trail) – Via Dinarica i Via Adriatica. One povezuju najatraktivnije hrvatske planine, vrhove i vidikovce, koristeći infrastrukturu najpopularnijih hrvatskih obilaznica. Na području crikveničko-vinodolskog zaleđa prolazi dionica br. 3 staze Via Adriatica i Bijela linija staze Via Dinarica.

Napomene: Odjenite se prikladno, osobito zbog naglih vremenskih promjena u višim predjelima. Čvrsta planinarska obuća i štapovi za hodanje su preporučljivi. Opskrbite se dovoljnom količinom tekućine!

PLANINARSKI DOM ”VAGABUNDINA KOLIBA”

Ravno 7, Bribir
+ 385 943 2885
adrenalinparkcrikvenica@gmail.com
www.pd-vagabundina-koliba.hr

energija za nove izazove

Trčanje i trail

Obucite tenisice i krenite trčati brojnim pješačkim stazama i cestama, uživajući u ljepoti prirode koja vas okružuje, tišini i svježem morskom zraku. Ili zašto ne biste sudjelovali u vrhunskom trkačkom događaju Adria Advent Marathon koji se održava početkom prosinca.

KLUB ZA CESTOVNO I BRDSKO TRČANJE

KCBT 1288 Bribir
+385 91 510 3493

zaplovite zrakom

Paragliding

Poletite iznad doline Vinodola i doživite pogled iz ptičje perspektive. Slobodno letenje zmajevima i parajedrilicama jedan je od glavnih razloga dolaska u Vinodol. Let s letjelišta Tribalj nagradit će vas jedinstvenim pogledom na Crikveničko-vinodolsku rivijeru, zlatni otok Krk, kao i cijeli Kvarnerski zaljev. Greben za letenje dugačak je dvadeset kilometara, a njegove kamenite, strme padine omogućuju dobru termiku i lakoću letenja. Termička aktivnost jača je sredinom dana, dok poslijepodnevni sati omogućavaju ugodno i mirno letenje pa je destinacija idealna za letenje kako početnicima tako i naprednijim pilotima. Ako nemate iskustva, prepustite se pratnji licenciranih vodiča. Letenje je potrebno prethodno najaviti operateru letjelišta. Zbog blizine zračne luke, obavezno se mora poštivati dozvoljena zona i visina letenja.
Opustite se, raširite svoja krila, načas postanite ptica i zaplovite zrakom iznad najljepše doline Vinodola!

visine koje oduzimaju dah

Penjanje

Iznad doline Vinodola uzdižu se visoke i strme stijene zvane griži, po kojima je i naselje Grižane dobilo ime. Iako, gledajući iz doline, ove stjenovite barijere izgledaju teško savladive, u prošlosti su ljudi, radi trgovine, tuda prolazili noseći grožđe, smokve i trešnje u zamjenu za žito, krumpir i grah. Danas te okomite stijene privlače sportske penjače i alpiniste. Dvije su glavne penjačke lokacije: Klamaruša i barijera iznad Bribira. Okomite strme stijene Klamaruše, koje se nadvijaju iznad sela Antovo i Baretići, pravi su izazov penjačima. Ovdje se nalazi uređeno sportsko penjalište Antovo sa smjerovima od 4b do 6c+ duljine do 30m, a na okolnim liticama nalazi se više alpinističkih i sportskih smjerova dužih od 150 m. Stjenovita barijera iznad Bribira krije još dva atraktivna duga sportska smjera: Prisnac direkt 6a, dužine 145 m i Infleksij 7a+, dužine 112 m.  Penjanje na ovim lokacijama preporučuje se samo u hladnijem dijelu godine (od listopada do travnja), zbog bujne vegetacije, južne orijentacije stijene te prisutnosti zmija.

Kako doći do penjališta?

Sportski sektor Antovo: parkiralište kod zaseoka Antovo (45.218954 S, 14.706279 I), 5 min hoda uzbrdo po putu.

Dugi smjerovi Klamaruša: parkiralište kod zaseoka Baretići (45.216550 s, 14.709321 I), 15 min hoda prema istoku.

Barijera Bribir: parkiralište u zaseoku Dragaljin (45.170334 S, 14.760312 I), 20 min hoda uzbrdo prema sjeveroistoku.

adrenalinsko iskustvo u prirodi

Adrenalin park

Željni ste adrenalina i tražite mjesto za izvrsnu zabavu za sve uzraste? Posjetite Adrenalin park Crikvenica koji se nalazi nedaleko hotela Omorika, na samo 50 m od mora. Penjanje po stablima, nadmetanje u paintballu, nogomet u kavezu, summo hrvanje, aerotim spinroller, samo su neke od aktivnosti koje će uzbuditi sva vaša osjetila i pružiti vam jedinstven doživljaj. Doživite nezaboravnu pustolovinu na otvorenom i provedite najzabavniji dan s prijateljima, kolegama ili svojim najbližima!

Kontakt

Ul. Milovana Muževića bb, Dramalj
+385 98 259 755, +385 98 240 794
adrenalinparkcrikvenica@gmail.com
www.adrenalinparkcrikvenica.eu

otkrijte netaknutu prirodu

Jahanje

Stopite se s netaknutom prirodom novljanskog zaleđa i istražite jedinstvenu dolinu smještenu između mora i šumovitih planina, na plemenitoj životinji – konju. Odaberite jahačke ture koje će vas odvesti kroz šumu i livade, uz potok i jezero sve do planina.

ranch Predrag rubčić

Ogulinska cesta bb
Novi Vinodolski
+385 98 160 3190
predragduka65@gmail.com

RANCH SIRIUS d.o.o.

Cerovići 20a, Drivenik
+ 385 95 9080 737, +385 95 9143 678, +385 98 1718 325
ranchsirius@gmail.com

ostali sportovi

Na kopnu

Bogata ponuda sportskih sadržaja omogućava bavljenje sportom tijekom cijele godine. Profesionalni sportaši pronaći će idealne uvjete za sportske pripreme i dostizanje vrhunskih rezultata, dok se rekreativci mogu razonoditi jednom od mnogobrojnih outdoor aktivnosti. Zaigrajte partiju tenisa, mali nogomet, rukomet, stolni tenis, odbojku na pijesku, minigolf, badminton, košarku, streetball, ragbi na travi ili boćajte u nekom od sportskih centara na rivijeri.

Za ljubitelje fitnessa posebno će biti zanimljiva vježbališta na otvorenom, smještena na atraktivnim lokacijama. Za pripreme sportaša pogodni su i tereni s umjetnom travom.